Kosthold

Helt grønn på trening

Maren fra Nr1 Fitness i Åsane deler sin historie om å bli vegetarianer, og gir deg nyttige mattips og oppskrifter – om du ønsker å legge om kostholdet eller bare vil ha i deg mer grønnsaker er dette innlegget for deg 🙂

 

I august i fjor bestemte jeg meg for å legge om kostholdet mitt. Etter lang tid med en kranglete mage, en sliten kropp og et umotivert hode merket jeg at det var på tide med en forandring. Jeg satt meg ned for å se om jeg fant mirakelkuren, og etter noen timer med søking på nett og kløing i hodebunnen kokte alt ned til én viktig ting: jeg var altfor dårlig til å få i meg grønnsaker. Og da mener jeg ALTFOR dårlig.

Med en hverdag full av kjappe løsninger og ferdigmat, var det ikke rart at kroppen var tom for energi og at magen viste meg den midterste fingeren på daglig basis. Det var ingen tid å miste, jeg skulle proppes full av grønnsaker. Som det konkurransemennesket jeg er gjør jeg ingenting halvveis og liker en god utfordring, så da kom jeg rett og slett til beslutningen om å prøve en periode som vegetarianer. Ingen kjøtt, ingen fisk, bare det gode naturen ville gi meg. Jeg hadde lest at dette skulle ha en positiv innvirkning på både fordøyelse og energi, og her kunne jeg ikke sluntre unna grønnsakene mine om det så stod om liv og død (for, tro det eller ei, man blir faktisk dritlei av pasta før eller siden). Og for meg som er litt ekstra glad i søte dyr og jordkloden – så gjorde det heller ikke noe at mindre kjøttproduksjon er en bonus for miljøet.

Og det funket som en kule!

Energien var på plass, magen stod ikke på spreng lengre og jeg følte at jeg flydde gjennom hverdagen. Jeg hadde funnet en ny livsstil som passet for meg. Men…jeg jobber i treningsbransjen og har et høyt aktivitetsnivå. Og her skal jeg love deg at du blir møtt med skepsis! ”Hvordan får du i deg nok proteiner?”, ”Hvordan holder du energien oppe?”, ”HERREGUD, SPISER DU IKKE KYLLING?? ”. Så jeg tenkte at jeg skulle ta dere igjennom en typisk matdag for meg, kanskje gi dere litt inspirasjon til en hverdag med litt mindre kjøtt, og vise dere at proteiner; det finnes i mye mer enn kun kylling og karbonadedeig.

(før vi begynner vil jeg påpeke at jeg fortsatt spiser egg og melkeprodukter, da jeg ikke er veganer)

 

Frokost

Havregrøt, folkens. Min faste følgesvenn i alle år. Måltidet over alle måltid. Ying til mitt Yang.
Mange forbinder dette med den klissete limen som sitter fast i skålen før du får spist den opp, men her kan det gjøres noen justeringer.

Kok den opp med skummet/ekstra lett melk i en kasserolle og tilsett en eggehvite under oppkoking. Da blir grøten fluffy og god, og her får vi inn ekstra proteiner. Jeg topper alltid med sukrin, cottage cheese og friske bær (eventuelt syltetøy). En god start på dagen som holder deg mett lenge, gir deg masse proteiner og de gode karbohydratene du er på jakt etter for å holde energien oppe.

 

Lunsj

Jeg legger som oftest treningsøktene mine inn før lunsj, med mindre jeg har gruppetimer på kvelden, så her passer jeg alltid på å fylle opp med proteiner og karbohydrater.
Jeg tyr ofte til knekkebrød med godt pålegg, her er ost og avokado en sikker vinner.
Knekkebrød toppet med ost, avokado, tomat, salt og pepper metter godt og gir masse god smak. Hvis jeg er fysen på noe søtt smeller jeg sammen cottage cheese blandet med kesam/youghurt, bær og granola på toppen. Har du hatt en ekstra hard økt, kutt opp litt av en proteinbar og ta på toppen.

Skål med blåbær, yoghurt og gryn

Mellommåltid

Jeg er veldig glad i frukt, og tyr ofte til dette på farten. Bananer, epler, appelsiner og druer er favorittene; enten alene eller blandet i en liten fruktskål, og gjerne med en håndfull nøtter ved siden av. Jeg er også en fan av proteinbarer, så jeg pleier alltid ha en eller to i vesken/treningsbagen om sulten plutselig skulle melde seg. Her er jeg en fan av Nutramino sin Chunky Peanut-bar, da den har et godt næringsinnhold og gjør deg litt ekstra mett siden den har ordentlige peanøtter på toppen.

 

Middag

Her lager jeg ofte en frisk salat med ruccola, cherrytomater, pesto og fetaost. Jeg liker å erstatte det som typisk ville vært kjøtt med enten bønner, linser, falafel eller grønnsaksboller. Dette, sammen med salaten er fullstappet med proteiner, godt fett og viktige vitaminer, så her får jeg full pakke.
På siden er couscous, quinoa, bulgur eller fullkornsris godt – ikke vær redd for å vike fra den norske poteten, her er det masse nytt og spennende i butikkhyllene som gir deg de samme næringsstoffene!

Skål med kjøttboller og salat

Kvelds

Her lager jeg meg gjerne en god og frisk fruktblanding for å ikke være for tung i magen når jeg skal legge meg, eller så lager jeg meg noe jeg kan ta med meg videre som lunsj neste dag.
Bananpannekaker er et godt eksempel. Bland en banan, to egg, havregryn (eventuelt fibramel) og litt melk til du får ønsket konsistens på røren. Vil du ha ekstra proteiner og litt variasjon på smak, er det godt å blande inn en scoop med sjokolade- eller vaniljeproteinpulver. Dette tar knekken på søtsuget som ofte kommer snikende på kvelden – og du har noe godt til lunsj dagen etter.

Dette er bare noen få tips, man kan eksperimentere opp og ned i mente med god vegetarmat. Det er mye god erstatning for kjøtt i butikkene, og det har blitt økt fokus på å innføre gode alternativer til oss vegetarianere. I forbindelse med mitt ettårsjubileum som vegetarianer og som en avslutning på dette blogginnlegget, vil jeg komme med mine lureste tips til deg som vurderer et vegetarisk kosthold:

  • Du trenger ikke begynne rett på slik som meg. Begynn gjerne med en dag i uken der du forsøker å holde deg til vegetarkost. ”Meatfree Monday” er et konsept som flere kantiner, skoler, arbeidsplasser osv har begynt med, og det med stor suksess.
  • Kiwi har godt og billig utvalg av frukt og grønt, og har egne vegetar-oppskriftshefter i butikkene sine som kan inspirere deg under handleturen.
  • Coop har fått en egen serie som heter ”vegetardag” – her finner du alt fra pålegg til pølser. Dette kan være enklere for deg som har barn og vil snike inn litt mer vegetarmat.
  • Meny og Kiwi fører merket ”Oumph!”, dette er kjøtterstatning med HIMMELSKE smaker, og kan være lettere å ta inn i hverdagskosten enn for eksempel tofu og farse.
  • IKEA har verdens beste grønnsaksboller. Jeg går der like mye for maten som for møblene, om ikke mer. Disse kan du kjøpe i 900 grams-poser i deres avdeling ved kassene der de selger nedfryste produkter, og de er super å bruke i middagsretter/ta med seg til lunsj.

Jeg håper jeg har inspirert deg litt og at du kanskje har lyst til å prøve en vegetarrett eller to!

Stor mathilsen fra Maren fra Nr1 Fitness i Åsane