Hvorfor stillesitting er farlig

Hvorfor er stillesitting farlig for helsen vår? Hva kan vi gjøre for å redusere tiden i ro?

Vår aller viktigste oppgave i Nr1 Fitness er å fremme folkehelsen. Det innebærer at vi ønsker å øke fokus på alle aspekter som kan påvirke folks helse, og det er ingen tvil om at stillesitting påvirker helsen vår. I Helsedirektoratets anbefalinger om fysisk aktivitet understrekes det at vi bør begrense stillesitting, og det er veldokumentert at fysisk aktivitet gir enorme helsegevinster. Hvorfor er egentlig stillesitting farlig for helsen vår, og hvilke grep kan vi ta for å redusere tiden vi sitter i ro?

 

Det er mange grunner til at vi bør øke fysisk aktivitet. Ifølge Helsedirektoratet kan fysisk aktivitet brukes som forebygging og behandling av et titalls ulike diagnoser og tilstander, og det gir et enormt overskudd i hverdagen. En inaktiv hverdag er vitenskapelig knyttet til økt risiko for livsstilssykdommer som for eksempel hjerte-og-kar-sykdomer, diabetes type 2 og psykiske lidelser som angst og depresjon. (1)(2)

Helsedirektoratet skriver også at fysisk aktive «vinner i gjennomsnitt åtte år med god helse i et livsløpsperspektiv», når man sammenligner med personer som ikke er aktive. (2) Det anbefalte nivået for fysisk aktivitet er minst 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke. (3) Men i tillegg til aktiviteten med moderat eller høy intensitet, gir det enormt positiv effekt for helsen vår å få inn litt hverdagsaktivitet. Det er med hverdagsaktivitet at vi enklest kan redusere stillesitting.

Det er nemlig ingen tvil om at vi sitter mye i ro og at dette påvirker helsen vår. Mange tror de er mer aktive enn de faktisk er, og de aller fleste av oss vil dra nytte av å redusere tiden hvor vi sitter stille. Ifølge Helsedirektoratet tilbringer omtrent seks av ti store deler av arbeidsdagen i ro, og det er her vi med helt enkle grep kan øke aktiviteten vår og redusere stillesitting. (4) Og det er gjerne ikke så mye som skal til. I løpet av arbeidsdagen er det tilstrekkelig med noen «korte pauser hvor du reiser deg opp og har en form for muskelaktivitet i noen minutter» for å få en positiv effekt på helsen. (5) Vi er inspirert av tipsene fra Helsenorge om hva vi kan gjøre for å sitte mindre, og har laget vår egen liste.

Reduser tiden i ro

Dette kan du gjøre for å redusere stillesitting

  1. Gå eller sykle i stedet for å ta bilen. Dette er tipset som kanskje gir aller mest effekt og øker hverdagsaktiviteten. Det er gjennomført studier på de som sykler til jobben som viser at disse er friskere og mindre syke enn de som ikke sykler til jobb. (4)
  2. Ta korte pauser i løpet av dagen (eller kvelden om det er da du tilbringer mest tid stillesittende). Reis deg opp, hent deg et glass vann og rist litt løs. Sett deg et mål om å gjøre dette hver time. Kanskje du kan sette på en påminnelse på telefonen eller smartklokken din?
  3. Ta gående møter. Har du et digitalt møte planlagt i løpet av arbeidsdagen? Kan du være med på møtet uten å ha med deg hele datamaskinen? Ofte holder det at man har med seg mobilen til å ta notater fra møtet med. Og da er det en perfekt anledning til å komme seg ut på en liten rusletur.
  4. Ta aktive pauser. Det er helt gjennomførbart å ta en pause på ti minutter i løpet av arbeidsdagen for å tøye litt eller ta noen enkle treningsøvelser for å få i gang kroppen. Hva med å se en «7 minute workout»-video på Youtube? Eller ta en aktiv pause sammen med Lene hos oss (se videoen under).
  5. Bruk hev- og senkpult. Det er veldokumentert at man forbrenner mer ved å stå i stedet for å sitte ved kontorpulten, og man holder musklene aktive og i gang. Du trenger ikke stå hele arbeidsdagen, et første mål kan være å stå i et kvarter, én til to ganger om dagen.
  6. Stå og gå når du prater i telefonen. Uansett om du er på jobb eller prater i telefonen med venner og kjente på fritiden, reis deg opp når du tar samtalen. Gå rundt, vann blomster, rydd litt, tørk støv, eller bare kikk ut vinduet. Alt dette kan gjøres både på jobb og hjemme!
  7. Ta trappene i stedet for heisen. Om du har heis, enten hjemme eller på jobben, ikke bruk den! Ta trappene både opp og ned, og hverdagen din blir plutselig mer aktiv. Om du bare har noen trappetrinn og ikke heis i utgangspunktet, så kan du kanskje gå opp og ned dem noen ganger på veien?
  8. Tull og lek! Ta deg tid til å leke. Gå på lekeplassen med barna og lek med dem etter middag (eller gå innom lekeplassen alene om du går forbi, det er mange treningsøvelser som kan gjøres i et klatrestativ!). Finn frem en gammel fotball og øv deg på triksing på balkongen. Kast ball og lek med hunden på plenen etter jobb, eller få katten til å løpe etter deg. Vi er aldri for voksne til å leke, tulle og ha det gøy!

Ønsker du litt hjelp til å redusere stillesitting og øke aktivitetsnivået ditt?

Ta kontakt med gjengen på ditt nærmeste senter og få hjelp til å komme i gang! Uansett om du ønsker kurs til livsstilsendring, personlig trener eller motivasjon til å Helsedirektoratets råd for fysisk aktivitet – vi er her når du trenger oss.