Trening etter sykdom

Kom i gang med trening etter sykdom

Denne vinteren og våren har vært preget av mye sykdom på veldig mange av oss. Når man er syk, er det viktig å holde seg i ro og la kroppen få tid til å bli helt frisk. Dette er ikke minst viktig å huske på for alle som har vært rammet av covid-19 den siste tiden. Luftveissykdommer kan sitte i lenge og mange kan trenge litt hjelp og veiledning for å komme i gang med en fysisk aktiv livsstil når man er frisk igjen. Her får du våre beste tips til å komme i gang med trening etter sykdom.

Kjenn på kroppen

Det aller viktigste du må gjøre, er å kjenne på kroppen, både når du er syk og når du begynner å bli frisk igjen. Dersom du har testet positivt på korona, skal du uansett holde deg hjemme de fire første døgnene etter positiv test. Dersom symptomene er milde, kan du selvfølgelig holde deg aktiv hjemmefra. Men uansett sykdom, bør du lytte til kroppen, holde deg i ro når du føler på symptomer og kjenne etter på når det føles riktig å starte opp igjen med fysisk aktivitet. Det er viktig å huske på at du ikke nødvendigvis kan starte opp på samme aktivitetsnivå som når du ble syk. Det er ikke anbefalt å presse deg selv veldig hardt og jobbe mot svært høy puls før du vet at kroppen er klar for det [1].

Trening etter sykdom

Trening kan hjelpe mot sykdomsplager

Det er svært mange grunner til å trene, og trening fører med seg mange fordeler. Trening kan blant annet gi deg bedre kondisjon, balanse og koordinasjon, bedre hjernens funksjoner, redusere stress, gi mer energi og mye mer. Alle disse fordelene kan være en fin måte å behandle enkelte sykdomsplager på, for eksempel om plagene er mangel på energi og dårlig kondisjon eller pust. Trening kan altså være en svært viktig del av å komme seg under og etter sykdom [2].

Når du skal starte å trene må du huske på å varme godt opp før økten og roe ned etter økten. Drikk nok vann underveis og etter treningen for å sikre at du holder deg hydrert. Stopp treningen hvis du blant annet kjenner deg kvalm, svimmel og får tungt for å puste. Dersom du blir verre av å trene bør du ta det med ro de neste dagene, og vurdere om du skal kontakte helsepersonell [2].

Gradvis opptrapping av trening etter sykdom

Det aller viktigste og beste rådet for å komme i gang med trening etter sykdom, er å ta treningen gradvis [2][3]. Dette gjelder uansett om du har vært hardt rammet av sykdom, eller om du har hatt milde til moderate symptomer. Du trenger ikke å prøve deg på trening før du kjenner at du kan gjennomføre hverdagsaktiviteter uten å bli utmattet, som for eksempel å tømme oppvaskmaskinen eller gå ut med søplet. Test formen litt i starten når du klarer hverdagsaktiviteter. Dette gjør du ved å ta korte gåturer eller å gjøre andre aktiviteter som du liker, men som ikke krever god kondisjon [3]. Du bør holde deg på maks 70 % av normal intensitet på den første treningstesten, og holde øktene korte (gjerne maks 10 minutter) [4].

Når du kjenner at du fint klarer å holde deg på et lavere intensitetsnivå, kan du først trappe opp antall treningsøkter, men fortsatt holde øktene korte. Når du kjenner at dette går fint, kan du forlenge øktene. Du bør fremdeles holde deg på et lavere intensitetsnivå enn før du ble syk. Deretter kan du forsiktig øke intensiteten og etter hvert prøve deg på aktiviteter som intervalltrening og høyintensitetsøkter [3].

Følg med på kroppen ved hver endring i aktivitetsnivået ditt. Dersom du kjenner på symptomer under økten eller blir uvanlig sliten og utmattet etterpå, er det anbefalt å hvile til du føler deg bedre og trene igjen med lavere intensitet. Vær uthvilt før hver økt for å sikre at du gir kroppen din den tiden den trenger [4].

Trening etter sykdom

Få hjelp, støtte og oppfølging av trening etter sykdom hos Nr1 Fitness

Noen ganger trenger man litt hjelp, støtte og oppfølging for å komme i gang igjen etter fravær av fysisk aktivitet. Uansett om du trente mye før du ble syk eller kjenner på behovet for å starte en mer aktiv livsstil, så kan det være nyttig med veiledning i starten. Bestill deg en time med en personlig trener som kan hjelpe deg. En PT kan blant annet hjelpe deg å regulere intensitetsnivået og følge med på treningsnivået ditt, sette opp en plan for rolig opptrapping av treningen, gi deg mer skånsomme alternativer til øvelser og aktiviteter, støtte deg og gi deg motivasjon og inspirasjon, og mye mye mer.

Er du ikke medlem hos oss? Meld deg inn helt enkelt her eller bruk knappen under. Du kan også ta kontakt med ditt nærmeste treningssenter for mer informasjon. Velkommen til Norges triveligste treningssentre!