Trening for å forebygge ensomhet

Trening for å forebygge ensomhet

I dag er det flere ensomme i Norge enn det har vært tidligere. Ensomhet er en følelse mange av oss opplever i løpet av livet i ulik grad, men mange kjenner ekstra på det nå under pandemien. Det finnes flere tips og råd for å finne veien ut av ensomheten. Vi har plukket ut ett av disse rådene, nemlig fysisk aktivitet og trening for å forebygge ensomhet. Trening er både positivt for humøret og kan gi deg et sosialt fellesskap.

Trening kan hjelpe mot ensomhet

Arbeidet med å forebygge ensomhet er en viktig del av folkehelsearbeidet. Det finnes mange gode råd om hvordan man skal komme seg ut av ensomheten, for eksempel denne listen på Helsenorge.no. Ett av punktene på denne listen er å dele positive erfaringer eller opplevelser, og her kan trening være en fin måte å gjøre det på [1].

Ifølge Helsedirektoratet kan trening gi sosialt fellesskap, bedre livskvalitet og påvirke humøret positivt [2]. Du kan få et sosialt felleskap dersom du for eksempel avtaler en treningsøkt med noen eller blir med på gruppetimer eller kurs. Trening i en gruppe kan også være en fin måte å bli kjent med nye mennesker.

NHI skriver at det er viktig å komme seg ut – ut av huset og ut av det miljøet som du føler deg mest ensom i [3]. Dette kan være å komme seg ut i naturen, utforske nabolaget eller støtte lokale bedrifter. Én av disse tingene kan være å besøke ditt lokale treningssenter. I tillegg skriver NHI at man skal gjøre noe man liker, en hobby eller aktivitet, som gir deg en følelse av glede og mestring. Kanskje dette kan være en treningsøkt?

Trening for å forebygge ensomhet

Hvordan kan trening hjelpe deg?

Fysisk aktivitet har mange effekter på psyken din. Blant disse er økt glede, mestringsfølelse og energi, og fysisk aktivitet kan gi bedre humør og selvbilde [2]. Alt dette kan gi deg bedre forutsetninger for å bekjempe følelser av ensomhet, i tillegg til at trening potensielt kan gi deg et større sosialt nettverk og la deg bli kjent med mennesker, og kanskje finne en vei ut av ensomheten på den måten.

Et medlemskap på treningssenter kan hjelpe deg å forebygge ensomhet. Det gir deg mange muligheter for å trene sammen med andre, men på dine egne premisser! Du kan for eksempel dra med deg en venn på trening som du kanskje ikke har snakket med på en stund. Det er mange gode samtaler som finner sted i pausene mellom treningssettene. Du kan også bli med på gruppetimer. Det krever gjerne litt mer av deg selv dersom du ikke kjenner noen og ønsker å bruke arenaen til å bli kjent med folk. Slå av en prat med de som står ved siden av deg eller sett deg ned i kaffekroken før eller etter økten sammen med de andre! For noen er det også nok å ha folk rundt seg på gruppetimen som i øyeblikket er i samme situasjon – svett, sliten og glad.

Andre ting du kan bli med på når du trener på treningssenter er for eksempel PT-grupper eller kurs. Da er du med en fast gruppe mennesker til faste tider, og du har et fast møtepunkt hver eneste uke å se frem til. En annen fordel med kurs hos oss er at du møter mennesker med tilsvarende mål som deg selv, for eksempel vektnedgang med et livsstilskurs eller å bli sterkere med en PT Sterkere-gruppe. Felles mål og utfordringer er en fin måte å knytte bånd på.

Be om hjelp dersom du trenger det

Det er viktig at du ber om hjelp dersom du trenger det. Det er ikke sikkert at trening vil være en mirakelkur for deg og umiddelbart fjerne din følelse av ensomhet. Men det kan være verdt et forsøk, kanskje det er akkurat det som skal til for deg, akkurat nå?

Men kanskje du også trenger å snakke med noen. Det kan være du har behov for å prate med noen profesjonelle, noen du ikke kjenner, eller noen venner eller bekjente du har tiltro til. Det kan ofte hjelpe mye å prate om hvordan du har det og åpne opp til noen om problemene du har. Husk at det alltid finnes noen som kan hjelpe deg, for eksempel via hjelpetelefonen til Mental Helse på 116 123 eller chatten til Sidetmedord.no.

Ønsker du å bli medlem hos oss?

Vi kan tilby gruppetimer, kurs, flinke ansatte og trivelige medlemmer på våre treningssentre. Du finner ditt nærmeste treningssenter her, og går enkelt til innmelding her. Du kan også melde deg på ved å klikke på knappen under. Husk at du som ikke har vært medlem hos oss tidligere kan prøve Nr1 Fitness helt gratis før du bestemmer deg. Vi har nemlig gratis prøvetime! Velkommen til oss!