trening i arbeidstiden

Trening i arbeidstiden

Det har blitt mer og mer vanlig for bedrifter å tilby ansatte trening i arbeidstiden. Det er et effektivt og godt tiltak for å fremme helse, gi overskudd og øke trivselen blant de ansatte. Det er veldokumentert at fysisk aktivitet kan gjøre at man blir mindre syk, og senker derfor også sykefraværet på arbeidsplassen. Trening i arbeidstiden er med andre ord et godt tiltak – både for de ansatte og for bedriften.

Fysisk aktivitet og arbeid

Det er lovfestet i arbeidsmiljøloven at alle arbeidsgivere skal «vurdere tiltak for fysisk aktivitet» [1]. Dette gjelder både trening i arbeidstiden, men også at bedriften skal vurdere å legge til rette for aktivitet også på fritiden. Målet er å redusere de negative effektene som oppstår ved stillesitting. Inaktivitet og stillesitting er et stort folkehelseproblem, og det er sterkt anbefalt av det offentlige å tilrettelegge for fysiske avbrekk i løpet av arbeidsdagen. Dette gjelder for alle arbeidsplasser hvor man sitter mye stille i løpet av en dag, men trening i arbeidstiden kan også være svært nyttig for de som har aktive jobber hvor man står og går mye. [2]

Forskning tilsier at noe trening i løpet av en arbeidsdag kan på generelt grunnlag gi bedre helse. Det kan også redusere smerter i nakke, skuldre og rygg, ifølge enkelte studier. Den aller beste kombinasjonen virker å være både noe fysisk aktivitet i arbeidstiden, i tillegg til på fritiden. [3] Totalt sett viser forskning at «personer som trener målrettet og regelmessig, rapporterer bedre helse og mindre plager. En rekke virksomheter rapporterer blant annet bedre arbeidsmiljø, økt produktivitet og høyere nærvær» [4].

Trening i arbeidstiden – glede og gruppetrening

Trening i arbeidstiden kan løse tidsklemma

Den kanskje vanligste grunnen til å ikke være fysisk aktiv, er at man ikke har tid. Man rekker ikke å trene i en hektisk hverdag med jobb og fritidsaktiviteter. Tidsklemma har blitt noe mange føler på. Trening i arbeidstiden kan løse denne klemma. Ved å være aktiv i arbeidstiden, er ikke presset like stort for å gjennomføre alle de aktive minuttene når man kommer hjem fra jobb.

Dersom man ikke har inkludert trening i arbeidstiden, kan det være helt topp å bruke for eksempel lunsjen på en treningsøkt. Det trenger ikke innebære mer enn å ta med seg treningstøy på jobb og ta en løpetur i nærområdet eller en kjapp styrkeøkt på parkeringsplassen eller i et ledig rom på kontoret. Det er ikke umulig å få inn Helsedirektoratets anbefalte minutter med fysisk aktivitet hver uke dersom man har mulighet til å bruke arbeidstiden godt.

Tips til å få inn trening i arbeidstiden

Det finnes mange ulike måter å få inn noe trening og fysisk aktivitet i arbeidstiden. Enkelte tiltak må komme fra arbeidsgiver, mens andre tiltak er noe du selv kan sette i gang med på arbeidsplassen din. Husk at i tillegg til alle helsefordelene det er ved fysisk aktivitet, kan trening i arbeidstiden skape et unikt samhold med de du jobber sammen med. Hva med å bytte ut møterommet med naturen ved neste møte?

Her er noen av våre beste tips for å få inn trening i arbeidstiden, som kan være fine å ta tak i for både ledere og ansatte:

  • Ta alltid trappene når du skal bevege deg mellom etasjer
  • Ta aktive pauser, gjerne i grupper, hvor dere sammen gjør enkle treningsøvelser eller tøyer
  • Gi ansatte én eller to timer trening i arbeidstiden, mot at de skal være like aktive på fritiden
  • Sett opp gøye, fysiske konkurranser og utfordringer, perfekt for å utvikle lagånd og fellesskap på arbeidsplassen
  • Hold terskelen lav og gjennomførbar på alle fellesaktiviteter, og tilpasset den enkelte arbeidsplassen
  • Ta turmøter i de tilfellene det er mulig, ikke alle møter må holdes på et møterom
  • Benytt tjenester som Helsedirektoratets Smart mosjon i arbeidslivet for å få tilpassede treningsprogram til din arbeidshverdag [4] – eventuelt bruk en personlig trener for tips og triks

[4][5][6]

Trening i arbeidstiden – spurt

Bedriftstrening hos Nr1 Fitness

Hos Nr1 Fitness er hele organisasjonen superheldig og jobber på treningssenter. Det legger godt til rette for en aktiv hverdag. Ikke alle har nærhet til treningssenter på jobb, men visste du at du kan organisere trening for din bedrift sammen med Nr1 Fitness? Vi har både løsninger for samarbeid med bedrifter om rabatterte medlemskap, og vi har muligheter for å leie ut saler både med og uten instruktør til bedrifter. Det er også mulig å leie inn personlige trenere som kan komme til din bedrift for en treningsøkt med de ansatte. Høres dette interessant ut? Ta kontakt i dag! Du kan også melde deg inn helt enkelt her.